Robert Kochplantsoen

Leegstaand vastgoed vraagt om meer dan enkel beheer, een ontwikkeling die er voor zorgt dat leegstaand vastgoed steeds vaker wordt benut om de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijk te stimuleren door tijdelijk bewoners of ondernemers te plaatsen. Een combinatie van deze doelgroepen heeft in Amsterdam geleid tot optimaal resultaat en 100% bezetting.

Het pand van de gemeente Amsterdam aan het Robert Kochplantsoen 19 dat Villex sinds 2014 in beheer heeft biedt ruimte aan 45 ondernemers en 5 bewoners. De ruimtes variëren in oppervlakte tussen de 15 m2 en 20 m2 en zijn voorzien van een eigen wastafel. De keuken en sanitaire voorzieningen worden gedeeld door de bewoners en ondernemers.

De mix van ondernemers en bewoners zorgt voor optimale beveiliging dag en nacht en bevordert de leefbaarheid in de directe omgeving. Eén van de organisaties in dit bedrijfsverzamelgebouw is Stichting De Kraanvogel. De stichting heeft tijdelijk 2 units in gebruik. De ruimtes dienen nu als inloophuis voor mensen met kanker en familie uit de omgeving.

De units worden aangeboden op basis van antikraak. Kunstenaars, (startende) ondernemers, stichtingen, verenigingen en in dit geval ook bewoners, kunnen tegen een lage bruikleenvergoeding gebruik maken van een unit in het Robert Kochplantsoen. Hierdoor is een enthousiaste mix ontstaan, dat zorgt voor leefbaarheid en (maatschappelijk) rendement.

Terug naar overzicht