Ben jij al op de hoogte van de nieuwe huurwet?

Op dinsdag 9 februari 2016 heeft de Tweede Kamer ingestemd om de huurwet aan te passen. De wetswijziging zal er voor moeten zorgen dat mensen verhuizen en plaats vrijmaken voor mensen met een lager inkomen. Om je op de wijzigingen voor te bereiden hebben wij hieronder de belangrijkste punten beschreven:

 • Woon je in een huis waarvan de huurprijs bijna te mooi is om waar te zijn? Dan kun je te maken krijgen met een huurverhoging.
 • Is jouw bruto gezamenlijk jaarinkomen hoger dan €39.000? Dan kun je vanaf volgend jaar een huurverhoging verwachten. Dit is met uitzondering van scheef wonende gepensioneerden en scheef wonende huishoudens met meer dan vier leden.
 • Later dit jaar wordt de huur verhoogd bij woningcorporaties dit is net als vorig jaar 1,5% tot 4% plus inflatie inkomens afhankelijk.
 • De jaarlijkse inkomenstoets blijft van toepassing. Eerder stond er niet duidelijk in de wet beschreven dat de Belastingdienst aan iemand moet vermelden dat hij/zij boven de inkomensgrens voor een sociaal huis zit. In de nieuwe wet staat dit duidelijker beschreven.
 • De wet maakt contracten tot twee jaar mogelijk. Ook vijfjarige tijdelijke huurcontracten voor onzelfstandige woningen voor jongeren tot en met 27 jaar worden ingevoerd.
 • Woningcorporaties moeten volgens de nieuwe wet ook 80% van hun vrijkomende huizen aanbieden aan huishoudens met een inkomen tot €35.739. 10% gaat naar de huishoudens met een inkomen van maximaal €38.950.
 • Mogelijkheden voor tijdelijke contracten worden uitgebreid. Tweejarige contracten worden mogelijk. Ook heeft de Kamer het voorstel aanvaard om huurcontracten voor vijf jaar toe te staan voor jongeren tot en met 27 jaar in onzelfstandige woningen (kamers).

Wat betekent dit voor mij als huurder?

Verdien je in 2016 meer dan €34.678 bruto op jaarbasis dan kun je te maken krijgen met een extra huurverhoging. De maximale toegestane huurverhoging voor zelfstandige woningen bedraagt per 1 juli 2016:

 • 2,1% voor huishoudens met een inkomen tot €34.678
 • 2,6% voor huishoudens met een inkomen vanaf €34.678 tot en met €44.360
 • 4,6% voor inkomens boven de €44.360

Woon je in een (studenten) kamer dan bedraagt de maximale huurverhoging per 1 juli 2016 2,1% (inflatie + 1,5%). Bovenstaande stijgingen zijn gebaseerd op je jaarinkomen van 2014.

Wat betekent dit voor mij als woningzoekende in 2016?

Ben je alleen op zoek naar een woning, houd er dan rekening mee dat het bruto jaar inkomen niet hoger mag zijn dan €21.950. Dit geldt voor sociale huurwoningen die worden aangeboden door woningcorporaties. Het gezamenlijk bruto jaar inkomen op basis van een 2-persoons huishouden mag niet hoger zijn dan €29.800. Kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning? Dan zou je de volgende opties kunnen overwegen:

 • Je gaat op zoek naar een antikraak woning (hiervoor moet je een minimaal inkomen van €500,- hebben en zit er geen maximum aan verbonden).
 • Je zoekt een huurwoning met een huurprijs vanaf €710,68.
 • Bekijk de eventuele opties om een woning te kopen.

Weet je niet wat jouw jaarinkomen is? Dan kun je dit opvragen bij de Belastingdienst!

 

Bronnen

Nieuwe huurwet goedgekeurd door Tweede Kamer: dit gaat er veranderen. (2016, 09 februari). Geraadpleegd van https://www.z24.nl/geld/nieuwe-huurwet-goedgekeurd-dit-gaat-er-veranderen-616891

Overzicht: wat er in de nieuwe huurwet staat. (2016, 10 februari). Geraadpleegd van http://www.nu.nl/economie-achtergrond/4212007/overzicht-er-in-nieuwe-huurwet-staat.html

Huurwoning. (z.j.). Geraadpleegd van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning

Terug naar overzicht