Woonuniversiteit Leiden

Woonuniversiteit Leiden

Door het transformeren van een leegstaand voormalig ROC-pand, heeft Villex in 2014 in Leiden 90 studentenwooneenheden gerealiseerd. Voor dit project voert Villex het beheer voor een duur van minimaal vijf jaar.

Het project

Het pand aan de Toussaintkade is door Villex voor ten minste de komende 5 jaar ontwikkeld tot ‘De Woonuniversiteit’. Hierbij was exploitatie en het winstgevend maken van het pand een belangrijk aspect. Gemeente Leiden heeft hierbij aangegeven het gebouw voor maatschappelijke doeleinden te willen gebruiken en daarbij wonen én werken te integreren. Hierdoor is dit project een schoolvoorbeeld van een tijdelijk transformatietraject waarbij de omgeving en de bewoners actief bij het vastgoed worden betrokken.

Onze oplossing

Dit voormalige schoolgebouw aan de Toussaintkade brengt de student en startende ondernemer bij elkaar in één gebouw. Door middel van tijdelijke transformatie is het pand omgezet van een leegstaand gebouw naar een hechte community ‘De Woonuniversiteit’. Villex was hierbij verantwoordelijk voor de complete verbouwing. Het idee voor de Woonuniversiteit in Leiden is ontstaan met de gedachte om studenten niet enkel fysieke woonruimte te bieden, maar ook een omgeving die de huidige student volledig faciliteert in zijn behoefte. Dit ROC-pand heeft nu diverse voorzieningen voor de student als gymzaal, sanitaire voorzieningen, fietsenstalling, grote tuin, WIFI door heel het gebouw en meerdere grote gezamenlijke woonkamers tot 45 m2. Bij de herbestemming was het doel de studenten bij elkaar brengen door meerdere woongroepen te creëren, daarbij wordt samen sporten en studeren gestimuleerd. Zo zijn onder andere studieplekken gecreëerd en is de sporthal beschikbaar voor privégebruik en groepslessen. Villex is met dit project meer in zijn rol gedoken als actieve studentenhuisvester waarbij het beste is gehaald uit het pand.

Door deze ruime ervaring weet Villex als geen ander hoe belangrijk het is om projecten met meerdere huurders en meerdere culturen probleemloos in beheer te nemen en alle zaken rondom de projecten goed en verzorgd te hebben geregeld.

Wethouder Pieter van Woensel: “Als wethouder wonen en studentenzaken, draag ik dit een warm hart toe. Villex maakt het mogelijk dat de komende jaren ongeveer 80 studenten kunnen wonen op een centrale plek. Dit helpt bij het terugdringen van het kamertekort in onze stad. Bovendien is dit een slimme manier om leegstand tegen te gaan.” Lees hier meer over leegstandsbeheer.

Terug naar overzicht