Woondiversiteit appartement oranje wand

De Woondiversiteit Amsterdam

De Woondiversiteit Amsterdam is een bijzonder project waar wij heel trots op zijn. In opdracht van de gemeente Amsterdam hebben wij het voormalig pand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan de Hoogte Kadijk 401 in Amsterdam getransformeerd naar 116 wooneenheden.

Selectie & pitchen

Het sociale woonproject bevindt zich in het bruisende centrum van Amsterdam. Sinds de opening in augustus 2019 wonen hier jonge Amsterdammers, waarvan 40% statushouder. De overige 60% heeft strenge selectie rondes doorstaan. Zo hebben bewoners onder andere een motivatiebrief moeten schrijven en hebben zij tijdens selectieavonden moeten pitchen.

Zelfbeheer

In de Woondiversiteit draait het om zelfbeheer. Het zelf en samen doen. Het is een plek waar wordt gebouwd aan een community. Dit betekent dat er activiteiten worden georganiseerd voor en met elkaar en dat er samen wordt gezorgd voor een schone en veilige leefomgeving waar iedereen zich thuis voelt. De Woondiversiteit is een project waarbij mensen met allerlei verschillende achtergronden elkaar stimuleren, helpen bij persoonlijke ontwikkeling en werken aan een mooie toekomst. Huismeester Nico is verantwoordelijk voor de leefbaarheid van het hele gebouw en is elke dag drie uur lang op locatie. Lees hier een interview met Nico.

Begeleidings- en bewonerscommissie

Voor sociale controle is er een begeleidingscommissie opgericht vanuit alle aspecten: buurtbewoners, gemeente Amsterdam, Villex, bewoners en de wijkagent. Deze commissie komt naar behoefte bij elkaar. Om alles in goede banen te leiden binnen het project is er een bewonerscommissie opgericht, die bestaat uit Diversity captains en Villex.

Captains

Villex heeft voor dit project een aantal Diversity Captains aangesteld. Elke captain heeft een aantal vaste taken, daarbij heeft elke captain een eigen focusgebied. Op basis van het focusgebied heeft elke captain ook een eigen ‘naam’, denk hierbij aan: Captain Sports, Captain Technic, Captain Events, Captain Gardening. De captain is verantwoordelijk voor zijn of haar verdieping en zorgt dat gemeenschappelijke ruimtes schoon, leefbaar en veilig zijn.

Betrokken partijen & samenwerking

Bij dit project is intensieve samenwerking met verschillende partijen nodig. Zo heeft elke statushouder een eigen klantmanager die weer in direct contact staat met Villex. Maandelijks vindt een sociaal overleg plaats met alle betrokkenen vanuit de gemeente Amsterdam. Daarnaast is Vluchtelingenwerk een belangrijke partij en De Regenbooggroep. De samenwerking met Sciandri levert sportactiviteiten op, op woensdag.

Gegevens

 • 4667 m2 vloeroppervlak
 • Duur: 2019-2028
 • Verbouwing door aannemersbedrijf Koers

Resultaat

 • 116 kamers (onzelfstandig)
 • 13 gemeenschappelijke woonkamers met keuken
 • 13 gemeenschappelijke natte ruimtes
 • Wasserette
 • Fietsenhok
 • Activiteitenruimte
 • Een tevreden huismeester
 • 116 sociaal betrokken huurders
 • Betrokken buurtbewoners

Lees hier meer over de mogelijkheden met leegstandsbeheer.

Terug naar overzicht