Zo gaat het er aan toe bij statushouders

Hoe gaat het er op dit moment aan toe op Landgoed Dennenheuvel, het project in Bloemendaal waar zo’n 100 statushouders zijn geplaatst? Mirjam Walsmit, coördinator vanuit Vluchtelingenwerk, aan het woord.

Beste allemaal,

 

Mijn naam is Mirjam Walsmit, coördinator van de GVA Dennenheuvel in Bloemendaal. Mijn taak is de begeleiding van de vrijwilligers, de coördinatie van alles wat speelt en de bijbehorende administratie. Ik ben zelf gestart in juli 2016 voor de functie van coördinator van deze locatie.

 

Landgoed Dennenheuvel

Mijn plaats heb ik zelf snel eigen gemaakt en ben er volop ingedoken. Kort na mijn starten kwamen elke maand 15 nieuwe bewoners binnen met allemaal een eigen verhaal. Soms heel blij om hun volgende stap te zetten, maar ook bewoners met een heftige ervaring. Voor onze bewoners is wonen in de Dennenheuvel een nieuwe stap waarin veel energie gestoken moet worden. Het is een nieuwe toekomst. Soms staan wij als gevestigde inwoner van ons land niet stil bij alle heftige verhalen. Voor alle maatschappelijk begeleiders en vrijwillige krachten op kantoor een dankbare, maar ook soms heftige taak. Wij stellen ons voor wat vluchtverhalen met mensen doet, maar het ervaren is zoveel anders.

Het is niet zomaar wat

Voor bewoners is de omschakeling best veeleisend. Het zorgen voor een prettig bewoonbare kamer, het naleven van alle Nederlandse gebruiken en nog meer van dat alles. Wij vinden dat allemaal geen punt, maar hoe ervaar je dat als nieuwkomer? Afval scheiden, Nederlands leren, hoe ga je om met een diversiteit aan culturen en gebruiken maar ook: hoe stippel je je toekomst uit. Wat kan er in Nederland en wat wordt er van jou verwacht? Dan vergeten we wel eens het allerbelangrijkste; wanneer is er voor de statushouder tijd om eigen verhalen te vertellen, hoe verwerk je dat en wie vertrouw je daarin. Onze bewoners zijn zichtbaar dankbaar en kunnen de geboden hulp goed gebruiken.

 

Op dit moment zijn nagenoeg alle kamers bewoond en worden zo nu en dan gezinnen herenigingd. Dat is het mooiste wat er kan gebeuren, je gezin weer in de armen sluiten! Vooralsnog gaan we kijken als er woningen beschikbaar komen om deze gezinnen een eigen woning te kunnen bieden. De sfeer inpandig is heel goed. Iedereen helpt elkaar, de activiteiten die nu zo langzaamaan gaan starten worden goed bezocht en zijn een welkome afleiding.

 

Omwonenden mogen gerust komen kijken

Voor omwonenden is het belangrijk om gewoon eens een kijkje te nemen en te beleven hoe het voelt om te wonen in een kamer. Contact met buurt is voor de bewoners leuk en leerzaam, integratie wordt hiermee zeker bevorderd.

 

Mij kun je vinden in het kantoor van Vluchtelingenwerk in de Dennenheuvel op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend. In het pand is aangegeven waar dit kantoor zich bevindt. Schroom vooral niet om even langs te lopen.

 

Graag tot ziens op Dennenheuvel!

 

Terug naar overzicht