Villex wint aanbesteding gemeente Amsterdam voor verbouw voormalig kantoor Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Villex gaat het voormalige pand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan de Hoogte Kadijk 401 verbouwen, beheren en verhuren voor een periode van 10 jaar. ‘De Woondiversiteit Amsterdam’, zoals het pand gaat heten, levert 110 onzelfstandige woningen op voor starters, studenten en statushouders.

In De Woondiversiteit wordt een thuis gecreëerd waarbij de bewoners elkaar op een slimme manier ondersteunen met het vinden van een weg in de maatschappij, persoonlijke ontwikkeling en integratie. Het totale gebruiksoppervlakte van het voormalige kantoorpand, 4667m², wordt omgebouwd naar dertien woonunits met onzelfstandige woningen, met op elke verdieping gemeenschappelijke leefkeukens en sanitaire voorzieningen. In het midden van het pand is op elke woonlaag ruimte voor een centrale ontmoetingsplek, stilte-/studieruimtes en een gebedsruimte. Ook worden er ruimtes beschikbaar gesteld voor vluchtelingenwerk, vrijwilligers, de huismeester en een Villex kantoor. Op de begane grond, naast de entree van het gebouw komt een bijeenkomst- activiteitenruimte waar zowel bewoners als omwonenden gebruik van kunnen maken.

 

Indeling

De woonunits worden bewoond door mensen van verschillende afkomst. De mix draagt bij aan de integratie van de statushouders. Zo wordt er bijvoorbeeld niet continu in eigen taal gesproken, maar vooral in het Nederlands. Ervaring van Villex leert dat er echter een uitzondering is. “Vrouwelijke statushouders wonen minder prettig samen met mannen. Dit heeft te maken met geloofsovertuiging. Zij zullen bijvoorbeeld in eigen huis continu een hoofddoek moeten dragen,” aldus projectmanager Jamie van Zanten van Villex. Vrouwelijke statushouders worden daarom enkel gehuisvest in een woonunit met medebewoners van hetzelfde geslacht.

 

Buddy’s

Om de integratie van de statushouders te bevorderen, plaatst Villex reguliere huurders oftewel buddy’s. Uitgangspunt per woongroep hierbij is 50% statushouders en 50% buddy. De buddy’s krijgen de kans om tegen een relatief lage huurprijs op een mooie locatie in Amsterdam te wonen en tegelijkertijd een waardevolle bijdrage te leveren aan de integratie van statushouders. “Strenge selectierondes zijn dan ook van groot belang om dit initiatief tot een succes te maken”, vertelt Van Zanten. Studenten en starters worden op basis van interesse in het buddysysteem, motivatie en maatschappelijke betrokkenheid geselecteerd. Voor optimaal beheer stelt Villex naast buddy’s ook Diversity Captains en een huismeester aan om de sociale cohesie met zowel bewoners als omwonenden te bevorderen. De Captain is verantwoordelijk voor zijn of haar woongroep en zorgt dat gemeenschappelijke ruimtes schoon, leefbaar en veilig zijn.

 

Trots

Rob Olivier, directeur van Villex, is erg tevreden over het vertrouwen dat gemeente Amsterdam in het sociale beheerplan heeft. “Het winnen van deze aanbesteding beschouwen wij als een mooi compliment. Na de opening van De Woondiversiteit Delft in juli 2017, gaan wij ook hier weer een succesvol project van maken”, zegt Olivier. Ook de omgeving van de Hoogte Kadijk 401 wordt hierin niet vergeten. Olivier: “De komende maanden organiseren wij bijeenkomsten voor omwonenden en gaan wij op zoek naar vrijwilligers uit de omgeving, die een bijdrage willen leveren aan dit initiatief.”

 

Planning

In april 2018 gaat de verbouwing, die wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Koers, van start. De gehele verbouwing zal zo’n zes maanden duren. Naar verwachting kunnen de eerste statushouders, studenten en starters eind 2018 in het pand.

 

Benieuwd wat wij voor een gemeente kunnen betekenen? Lees hier meer over ons leegstandsbeheer.

 

Terug naar overzicht