Huismeester Nico in De Woondiversiteit: “Mensen helpen elkaar hier echt!”

Waar je in juli nog een speld kon horen vallen en de verfgeur je neus binnen drong is ‘De Woondiversiteit’ nu gaan leven door 116 bewoners die het zich eigen hebben gemaakt. In de gangen liggen een aantal deurmatten, met soms een paar schoenen. Aan de muren hangen posters, foto’s en zelfgemaakte kunst. De gemeenschappelijke woonkamers zijn van kale ruimtes getransformeerd naar knusse leefruimtes met voorraadkasten waar gezamenlijk servies en eten in staat. De geur van zoete wentelteefjes heeft de verfgeur verslagen en in de keuken tref ik een rooster waar taken zoals schoonmaak, boodschappen en afval zijn verdeeld onder de bewoners.

Nu vier maanden na de opening, spreek ik met huismeester Nico, die dagelijks op locatie is. Nico heeft zelf nooit op kamers gewoond, zijn eerste ‘kamer’ was een bank in het Vondelpark. De bank ruilde hij na twee nachten in voor een klein zusterflatje waar hij woonde tijdens zijn opleiding ziekenverzorging. Daar leerde hij ook zijn huidige vrouw kennen. Samen zijn ze verhuisd naar een klein huisje in de Amazonenstraat. Inmiddels wonen ze samen in een riantere woning en nog steeds in Amsterdam. Ik vroeg Nico hoe het nou is om huismeester te zijn in De Woondiversiteit.

Nico bedankt dat ik je ’t hemd van het lijf mag vragen. Vertel… Wie ben je? Waar woon je? Wat zijn je hobby’s?

Ik woon in Amsterdam, ben 20 jaar getrouwd en samen hebben we één zoon. Ik heb een recreatie woning waar ik aan klus. Daarnaast ga ik met de jongens mee naar de rugby. Ik geniet van het leven, ik kook heel graag. Stoofpotjes vind ik heel lekker.

 

Heb je hier ook al wat van de culturele kookkunsten mogen proeven?
De Afrikaanse dames koken hier altijd op woensdagmiddag, dan ruikt het hier heel erg lekker, daar krijg ik altijd honger van. Dan maak ik een grapje, stop ik mijn neus in de keuken en dan zeg ik: “Aaaaah, wat ruikt dat toch heerlijk.”

 

Krijg jij dan ook wat?
Nee, nee, nee ik ben een man hè. Dat gaat nog wat moeizaam, maar dat komt wel los.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik werk een deel voor mezelf en een deel voor detacheringsbureaus, deze vacature kwam ik tegen in mijn zoektocht naar werk voor erbij, en toen heb ik gesolliciteerd. Ik heb twee gesprekken gehad en hoopte heel erg dat Villex mij zou kiezen.

Wat leek je er zo leuk aan?
Veel met jongelui, net iets ouder dan mijn eigen zoon, dat vind ik heel leuk. Er zit van alles tussen van muzikanten tot studenten die medicijnen studeren. Soms zit er iemand tegen over mij, die praat dan tegen mij alsof ie met z’n vader zit te praten, dat vind ik dan zo geweldig.

Komen je verwachtingen overeen met de werkelijkheid?
Het is nog even leuk als dat ik mij had voorgesteld. Ik had mij er ontzettend op verheugd hier te komen werken, vooral om de band tussen de wijk en bewoners te kunnen stimuleren, daar slaag ik al een beetje in en hoop dat dat nog beter gaat lukken.

Hoe doe je dat dan? Die band versterken?
Contact zoeken met buren en openstaan voor contact. Er woont hier bijvoorbeeld een man naast en die komt af en toe een babbeltje maken. Dan vertel ik wat hier allemaal gaande is en daar wordt de buurman dan weer enthousiast van en die vertelt dat dan weer aan andere buren. Maar het gaat niet zo snel als ik had verwacht, ik merk ook dat er een paar buurtbewoners zijn die hier niet voor openstaan, dat vind ik jammer. Er loopt hier bijvoorbeeld elke dag een oudere meneer voorbij met rollator, die nodig ik dan uit om binnen een bakje koffie te doen. Dan krijg ik: “Ik heb zelf koffie en ik wil daar niks mee te maken hebben, met die asielzoekers”. Dat vind ik wel jammer, dat het niet bij iedereen lukt. Maar bij de meeste wel hoor!

 

Kun je ook iets vertellen over de sfeer binnen het gebouw?
Ik vind de sfeer erg goed, ook heel sociaal, mensen helpen elkaar. Een aantal statushouders zijn direct naar de supermarkt gegaan om te solliciteren en die hebben al een baan voor een extra zakcentje. Daar leren ze ook heel snel de Nederlandse taal. Je merkt ook dat er een aantal statushouders zijn die zich graag willen laten helpen, maar er zijn er ook die afstand houden. Onderling gaat het erg leuk, vooral de damesgroepen zijn erg knus met elkaar. Die staan gezellig met z’n vijven of zessen te koken.

 

Met wat voor vragen en problemen komen bewoners bij jou?
Ja echt van alles. Ze komen verhaal doen bij mij. Soms wordt er wel geklaagd, maar dan zeg ik: “Kijk nou eens naar je situatie, wees blij dat je iets hebt waarmee je in Amsterdam een toekomst kunt opbouwen, ook al vind je dat je kamer klein is. Kijk eens naar hetgeen wat je hebt en niet naar wat je zou willen.”

 

Je zegt dat mensen bij jou verhaal komen doen, je bent het aanspreekpunt. Kun je wat meer vertellen over hoe jouw rol er binnen dit project verder uitziet?

Ik hou controle op de gemeenschappelijke ruimtes, dat het eruitziet zoals het hoort te zijn netjes en veilig. Knelpunten geef ik aan bij Villex, ik zorg dat alles goed functioneert. Pasgeleden stond er iemand hier voor de deur met een paar fietsenrekken, dan ga ik daar een oplossing voor bedenken. De vuilcontainer hou ik bij, dat is erg belangrijk in verband met ongedierte. Verder heb ik veel contact met de schoonmakers. Dat zijn dove mensen, daardoor ken ik ook al wat gebarentaal.

 

Oh ja? Wat kun je allemaal dan?
Goedemorgen.
“Zo komt de zon op”, laat Nico met een handbeweging zien.
Maar ook ‘koffie’.
Ik zie Nico in een onzichtbaar bekertje roeren.
“En dit is melk”, zegt Nico terwijl hij een onzichtbare koe aan het melken is.
“Je leert heel snel bij!”

 

De Woondiversiteit is een project waarbij jongeren het zelf moeten doen. Met elkaar zorgen de bewoners voor een leefbare en schone woonomgeving. In hoeverre is dit geslaagd volgens jou?
Ik heb wel de indruk dat het in het begin nog allemaal op gang moest komen, maar ze hebben overal schoonmaak roosters hangen en het ziet er netjes en opgeruimd uit.

 

Wat zijn volgens jou de pluspunten van dit project waarbij statushouders worden gemixt met starters en studenten?
Je ziet dat statushouders hier profijt bij hebben. Er wonen hier twee dames uit Eritrea, die heb ik al een paar keer in kunnen schakelen als tolk, omdat zij al goed Nederlands begrijpen. En dan gaat het soms van naar Nederlands naar Arabisch en van plaatselijke talen naar Engels, die kakofonie aan talen is echt fantastisch, daar kan ik echt van genieten. De bereidheid van de mensen die hier wonen, van de week moest er wat opgehaald worden en dan zegt er een jongen “Ah joh ik loop wel even”. Mensen helpen elkaar hier echt.

 

https://dewoondiversiteit.amsterdam/

Terug naar overzicht