De Woondiversiteit helpt de krapte op de woningmarkt verkleinen

Dit jaar opent Villex vijf Woondiversiteiten door heel Nederland. De Woondiversiteiten zijn gezamenlijk goed voor meer dan vijfhonderd wooneenheden. Het concept is speciaal gericht op doelgroepen die in deze tijd het moeilijkst aan een woning kunnen komen.

Wat is de Woondiversiteit?

De Woondiversiteit staat voor een diversiteit aan doelgroepen die gezamenlijk onder één dak wonen. Hierdoor kunnen zij optimaal van elkaar leren en samen bouwen aan een toekomst.
Een voorbeeld hier van is De Woondiversiteit Amsterdam. Midden in het centrum van onze hoofdstad in het oude lab van de Voedsel- en Warenautoriteit, is een betaalbaar onderkomen gerealiseerd voor 116 jonge Amsterdammers. Hier is een combinatie gemaakt van jonge statushouders en maatschappelijk betrokken jongeren. Zij kunnen hier de komende tien jaar zorgeloos wonen. Iets wat in onze hoofdstad niet altijd van zelfsprekend is.

Maar ook De Woondiversiteit Bloemendaal is een goed voorbeeld. In een oud klooster in Bloemendaal wonen op dit moment 95 spoedgezinnen samen met maatschappelijk betrokken Villex bewoners. Zij zorgen voor elkaar, organiseren van alles samen en letten hierbij een beetje op elkaar.

Bij alle Woondiversiteiten wordt een mix gemaakt van mensen die moeilijk aan een woonruimte kunnen komen, omdat ze economisch dakloos zijn, net hun status hebben gekregen, student zijn en niet veel te besteden hebben, of tijdelijk zonder onderkomen zitten. Bij deze doelgroep worden mensen met een grote maatschappelijke betrokkenheid geplaatst. Zo kan iedereen van elkaar leren en wordt het nog gezellig ook. Echte community building noemen we dat!

Waar bevindt de Woondiversiteit zich?

De Woondiversiteit kan zich in vrijwel ieder pand faciliteren. Het kan zo zijn dat een voormalig kantoorpand (zoals in Amsterdam) al jaren leeg staat en dat er niet van te voren werd gedacht dat er juist op deze locatie nog een uitgebreide tijdelijke invulling kan worden gegeven aan het pand. Bijvoorbeeld omdat er al een nieuw plan ligt voor de locatie. De tijdelijkheid van de locatie hoeft absoluut geen belemmering te zijn voor het concept De Woondiversiteit. In Leiden exploiteren we De Groene Woondiversiteit voor een jaar. Villex kon met een aantal kleine ingrepen het voormalig kantoor van de gemeente Leiden gebruiksklaar maken voor 123 bewoners. Zij wonen en werken hier met als gezamenlijk thema: groen. Groen in de inrichting, de dakterrassen, moestuinen en vooral maatschappelijk groen.

De Woondiversiteit in uw pand in 2020

Vraagt u zich af of ons concept voor u wellicht ook een snelle oplossing kan bieden op de krappe woningmarkt? De Groene Woondiversiteit in Leiden kon vrijwel meteen in gebruik worden genomen en de volledige verbouwing van lab naar De Woondiversiteit Amsterdam heeft plaatsgevonden in een tijdsbestek van maar zes maanden. Het concept zou u dus zelfs dit jaar nog kunnen realiseren.

We geven u graag meer informatie over De Woondiversiteit, neem daar voor contact met ons op door te bellen naar 088-5320000 of door te mailen naar vastgoedadvies@villex.nl.

Terug naar overzicht