Koolmonoxide zie je niet, je ruikt het niet en je proeft het niet. Het is een dodelijk gas wat ontstaat bij alle verbrandingsprocessen in je huis. Het is daarom een sluipend gevaar!
Bij iedere verbranding die in en om het huis plaats vindt komt koolmonoxide vrij. De koolmonoxide uitstoot kan bijvoorbeeld ontstaan bij eene oude keukengeiser zonder afvoer naar buiten, maar ook bij een houtkachel, een draaiende auto in de garage en een slecht afgestelde c.v. ketel.
Er komt dus altijd koolmonoxide vrij bij een verbrandingsproces. Dit vormt geen gevaar, als de rookgassen naar buiten worden afgevoerd. Is de rookgasafvoer niet volledig? Dan kan er een probleem ontstaan en kan er koolmonoxide in het huis terecht komen. Luchtstromen worden door het hele huis verspreid en zo kan het dat koolmonoxide in alle vertrekken van de woning terecht komt.
Een te hoge concentratie aan koolmonoxide is schadelijk voor de gezondheid of kan zelfs dodelijk zijn. Blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide kun je herkennen aan: slaperigheid en duizeligheid, misselijkheid, braken en verwardheid, hyperventilatie en extreme hoofdpijn. Hoe groter de blootstelling, des te extremer de hoofdpijn wordt.
De klachten verdwijnen weer zodra je naar buiten gaat en een schone aanvoer van zuurstof binnen krijgt.
Om er zeker van te zijn dat je beschermd bent tegen koolmonoxidevergiftiging is het raadzaam onze koolmonoxidemelder uit het brandpakket op te hangen in huis. De melder waarschuwt wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is.
Let op! Koolmonoxide is niet zwaarder dan lucht en het laag ophangen van de koolmonoxide melder is een fabel.
Test de koolmonoxidemelder regelmatig met de tekstknop aan de voorzijde. Zo voorkom je dat de melder het niet doet wanneer deze nodig is. De batterij van de koolmonoxidemelder uit ons brandpakket gaat gemiddeld zo’n 7 jaar mee.
Nog vragen naar aanleiding van dit blogartikel? Neem dan contact met ons op via 088-5320000.