Waarom de koolmonoxidemelder uit ons brandpakket zo belangrijk is

Koolmonoxide zie je niet, je ruikt het niet en je proeft het niet. Het is een dodelijk gas wat ontstaat bij alle verbrandingsprocessen in je huis. Het is daarom een sluipend gevaar!

Herstructurering leegstandsbeheer

Bij iedere verbranding die in en om het huis plaats vindt komt koolmonoxide vrij. De koolmonoxide uitstoot kan bijvoorbeeld ontstaan bij eene oude keukengeiser zonder afvoer naar buiten, maar ook bij een houtkachel, een draaiende auto in de garage en een slecht afgestelde c.v. ketel.

Er komt dus altijd koolmonoxide vrij bij een verbrandingsproces. Dit vormt geen gevaar, als de rookgassen naar buiten worden afgevoerd. Is de rookgasafvoer niet volledig? Dan kan er een probleem ontstaan en kan er koolmonoxide in het huis terecht komen. Luchtstromen worden door het hele huis verspreid en zo kan het dat koolmonoxide in alle vertrekken van de woning terecht komt.

Herkennen koolmonoxidevergiftiging

Een te hoge concentratie aan koolmonoxide is schadelijk voor de gezondheid of kan zelfs dodelijk zijn. Blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide kun je herkennen aan: slaperigheid en duizeligheid, misselijkheid, braken en verwardheid, hyperventilatie en extreme hoofdpijn. Hoe groter de blootstelling, des te extremer de hoofdpijn wordt.
De klachten verdwijnen weer zodra je naar buiten gaat en een schone aanvoer van zuurstof binnen krijgt.
Om er zeker van te zijn dat je beschermd bent tegen koolmonoxidevergiftiging is het raadzaam onze koolmonoxidemelder uit het brandpakket op te hangen in huis. De melder waarschuwt wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is.

Waar hang ik de koolmonoxidemelder het beste op?

  • Hang de koolmonoxidemelder op 1 tot 3 meter van het verbrandingstoestel;
  • Als de kamer in twee├źn is gedeeld, hang je de melder aan de kant van het toestel;
  • In een ruimte zonder verbrandingstoestel hang je de melder op ademhalingshoogte (let dus op als je deze in de slaapkamer ophangt).

Let op! Koolmonoxide is niet zwaarder dan lucht en het laag ophangen van de koolmonoxide melder is een fabel.
Test de koolmonoxidemelder regelmatig met de tekstknop aan de voorzijde. Zo voorkom je dat de melder het niet doet wanneer deze nodig is. De batterij van de koolmonoxidemelder uit ons brandpakket gaat gemiddeld zo’n 7 jaar mee.

Wat doe je als de koolmonoxidemelder af gaat?

  • Blijf kalm en open deuren en ramen om de ruimte te ventileren;
  • Schakel alle verbrandingsapparatuur uit;
  • Verlaat de woning en laat ramen en deuren open;
  • Ga niet terug in de woning tot het alarm gestopt is;
  • Vraag medische hulp voor mensen die symptomen van koolmonoxidevergiftiging vertonen;
  • Gebruik de verbrandingsapparatuur niet meer tot ze zijn gecontroleerd door een deskundig bedrijf.

Nog vragen naar aanleiding van dit blogartikel? Neem dan contact met ons op via 088-5320000.

Terug naar overzicht