Krat op Krat houdt van hout

In de zoektocht naar een toffe antikraak omslag foto voor op onze nieuwe website toonde Google ons een afbeelding van de ‘bed hut pallet’. Blijkt dat de man achter het ontwerp en de foto een voormalig klaslokaal beschermt voor Villex aan de Herman Costerstraat in Rotterdam-Zuid. Toeval bestaat niet zou je zeggen. Dit verhaal klinkt ‘meant to be’ en daarom zijn wij in de auto gestapt naar Rotterdam om hem en zijn vriendin het hemd van het lijf te vragen. Wij spraken de stadsnomaden Jan-Willem van der Male afgestudeerd architect en zijn vriendin Noortje Veerman.

Herman Costerstraat-Rotterdam, voormalig schoolpand

 

Villex: Jan- Willem en Noortje, vertel, hoelang wonen jullie al antikraak? Bevalt het wonen in een klaslokaal?
Jan- Willem: Ongeveer anderhalf jaar en het bevalt eigenlijk al vanaf het begin. Wij waren samen op zoek, vanaf het moment dat wij hier binnen stapten wisten we meteen: “Hier willen we wonen!” Deze school heeft gewoon een hele goede vibe, je voelt je meteen thuis als je binnen stapt, dat merk ik ook aan iedereen die op visite komt.
Noortje: En de buurt is echt super tof! Woensdag en zaterdag haal ik Hollandse kaas en peren, Marrokkaanse olijven, Pisang Goreng, Turks brood en ga ik op de terugweg langs mijn favo Surinamer voor Roti of langs Nino voor Italiaans ijs. En overal blijf je hangen voor een praatje! Eigenlijk wil ik hier nu al nooit meer weg.
Villex: Wie is Noortje?
Noortje: Ik ben opgeleid als museologe, maar voordat ik hier kwam wonen werkte ik in Rome als tour gids op de fiets. En sinds ik hier woon werk ik bij LanterenVenster in de horeca. En dat bevalt me goed zo.
Villex: Wie is Jan- Willem?
Jan-Willem: Ik ben opgeleid als architect. Ik ben vanaf school meteen aan de slag gegaan als architect bij het bureau dat die grote bollen heeft ontworpen in het water bij de Rijnhaven. Zij richten zich vooral op drijvende architectuur, maar hebben helaas op dit moment minder werk. Ik heb altijd al de droom van gehad van een eigen ontwerpbureau.

 

Villex: Ontwerpen doe je nu zeker! Hoe kwam je op het idee van de bed hut pallet?
Jan-Willem: Zoals je ziet is deze ruimte vrij hoog en groot. We lagen de eerste nachten op de grond en vonden dat we iets nodig hadden om in te slapen, een soort van bescherming. Toen dacht ik gelijk aan pallets. Alles van hout heeft voor mij aantrekkingskracht.
Villex: Hoe komt het dat die aantrekkingskracht er zo is?
Jan- Willem: Hout blijft maar groeien en het leeft. Het is een mooi natuurproduct waar je eindeloos mee kunt bouwen. Daarnaast zijn pallets goedkoop, het zijn grote dingen voor weinig geld waar je veel mee kunt maken.

 

 Bed hut pallet in de woonruimte van Jan- Willem van der Male

 

Villex: Onlangs heb je een nieuw product gelanceerd: Krat op Krat. Hoe ben je op het idee gekomen?
Jan-Willem: Dat is eigenlijk ontstaan doordat wij hier kwamen wonen, het is antikraak dus de mogelijkheid bestaat dat je snel moet verhuizen, zoals een nomade eigenlijk. Dan is het makkelijk dat je meubels hebt die je snel kunt verhuizen. Zo is eigenlijk een jaar geleden het kratje geboren na vier prototypes. Dit kratje kun je namelijk in elkaar stapelen om vervolgens meubels samen te stellen. Door de excentrisch geplaatste latten grijpen ze in elkaar en blijven de meubels stevig staan.

 

 

Krat en bureau- Krat op Krat

 

Villex: Nu kun je met Krat op Krat verschillende meubels maken. Wat is jouw favoriet?
Jan-Willem: De kruiskast. De kratten vormen precies een kruis die op geen andere manier in elkaar gezet kan worden. Hierdoor is het een uniek ding dat heel kenmerkend is.
Villex: Als voorbeelden zien we een kast, bureau, salontafel…
Jan-Willem: En de sta tafel, dan zet je er dus drie op elkaar met een blad erop.
Noortje: En er zijn allemaal variaties erop, zoals een deksel of wieltjes, een half kratje, wijnrekje. De ideeën zijn eindeloos.

 

Noortje en Jan-Willem met Krat op Krat kast

 

Villex: Voor wie is Krat op Krat?
Jan-Willem: Ja…daar zijn we nog mee bezig. Het is nu vooral voor mensen die iets unieks in huis willen halen. Maar we moeten een keuze maken: Een multifunctioneel krat voor iedereen OF een exclusief krat voor design liefhebbers.
Noortje: Een mooi voorbeeld van de huidige doelgroep: Vanmorgen waren we bij een horeca ondernemer om een werkblad en kratjes af te leveren. In die kratjes kan hij zijn koffie doen, dan neemt hij een tafelblad mee waar hij de espressomachine op kan zetten met de kratjes eronder en heeft meteen een werktafel waarmee hij ook nog eens makkelijk kan reizen.
Jan-Willem: Hier wilde ik me in eerste instantie ook op richten, kleine ondernemers die tijdelijk iets opbouwen en zich verplaatsen, denk aan pop-up stores en markten bijvoorbeeld.

Villex: Heb je een doel voor ogen?
Jan-Willem: Ik wil eigenlijk gewoon aan de slag als architect en veel ontwerpen. Maar met de kratten wil ik de wereld overheersen! Het is een ding dat overal kan. Overal is hout, in principe kunnen we in elk land Krat op Krat opzetten.
Villex: Maar eerst Rotterdam?
Jan-Willem: Ja. Het moet eerst echt als een Rotterdams product op de kaart worden gezet. Soort van: Rotterdam Architectuur Krat, haha!

 

Jan- Willem in zijn werkruimte die zich in de kelder onder zijn woonruimte bevindt

 

Villex: Waarom zouden mensen jouw kratten kopen?
Jan-Willem: Het is gewoon een leuk uniek concept. Het voelt fijn om dit in huis te hebben.
Noortje: En het blijft gevarieerd. Als ik bijvoorbeeld de kast zat ben, bouw ik er weer wat anders van. De mogelijkheden zijn oneindig. Ik gooi om de twee maanden het interieur om dus dan zijn deze kratjes ideaal.
Villex: Wat kunnen we na de bed hut pallet en Krat op Krat nog meer van Jan- Willem van der Male verwachten?
Jan-Willem: Heel veel met hout! Veelal modulaire dingen die meerdere functies hebben. Maar nog veel belangrijker: Ontwerpen die de leefomgeving leuker maken! Zoals bijvoorbeeld het tuinhuis van mijn ouders.

 

Villex: Soms kunnen mensen zich niet voorstellen hoe het is om in een klaslokaal te wonen. Jullie lijken er hier toch een fantastisch knus stekkie van te hebben gemaakt. Heb je tips hoe je een klaslokaal zo huiselijk mogelijk kan maken en sfeervol kan inrichten?
Jan- Willem: Gooi het vol en haal het leeg. Je komt echt los in een ruimte als dit. Je kan er mee doen wat je wil omdat het tijdelijk is. Je koopt geen bank met het idee dat je er nog jarenlang op moet zitten. Je kan vrijer leven.
Noortje: Alles kan, probeer! Tik een paar pallets op de kop en ga timmeren. Kijk gewoon wat je er van kan maken.
Jan-Willem: En koop een paar kratten!

 

Ook geïnteresseerd in Krat op Krat? Kijk op kratopkrat.nl of volg op Facebook.

 

 

Terug naar overzicht